sobota 22. dubna 2017

Deník ze Slovenska

Ahoj!
Mám tu trošku nový, jiný formát článku. Poslední dobou docela často cestuju, a proto jsem se rozhodla si o takovýhle cestách psát deníky. Jednak proto, abych vám mohla něco z těch míst ukázat a taky proto, abych se pak někdy mohla zpětně podívat, kde všude jsem byla, přečíst si, co jsem tam viděla a dělala.
Doufám, že se Vám tenhle formát bude líbit, a že se takhle třeba inspirujete, na která místa byste chtěli.. 😀😊
Ještě bych chtěla říct, že v těhle denících budu psát spíš tak hovorově. Chci se vyjadřovat tak, jak mi to přijde do pusy. Je to pro mě přirozenější a jednodušší tak psát.


Takže na velikonoční prázdniny jsme odjeli na Slovensko do Bešeňové. Je to obec známá především svými termálními prameny a lázněmi.
Bydleli jsme v malém domku se dvěma apartmány. My si pronajali ten větší, šestilůžkový s přistýlkou. Měli jsme tam snad úplně všechno. Od základního vybavení kuchyně po sušáky na oblečení a chlupaté teplé deky.




PÁTEK

Hodinová prohlídka s průvodcem a čelovkou na hlavě ve Stanišovské jeskyni.
Cestou zpátky jsme ještě udělali pár rychlých zastávek. Nejzajímavější z nich byl asi Svatý kríž. Je tam obrovský dřevěný evangelický kostel ze 17. století. Dovnitř jsme se bohužel nedostali, protože už byl kostel zavřený.
Pak jsme ještě vyběhli na rozhlednu u
Liptovského zámku.
No a večer na Velký pátek byla ve vesnici sváteční bohoslužba. Místní kostel je krásný a zajímavý, tak jsme se na chvilku šli podívat.





SOBOTA
Ráno jsme posnídali, a pak se vypravili na náš plánovaný výlet. Kvačianská a Prosiecká dolina. Nejdřív jsme šli Prosieckou nahoru, nahoře jsme koukli na Brunčiakovský mlýn, kde mimo jiné byla roztomilá kůzlata, a pak přešli přes louky a vesnici do kvačianské doliny.


Na loukách rostlo strašně moc barevných květin. Bylo to fakt krásný.


NEDĚLE
Nedělní dopoledne nebylo nijak zvlášť zajímavý, prospali jsme ho. Kolem druhý hodiny jsme zamířili do místních termálů. Bylo tam několik bazénů, každý trošku s jinou teplotou. Všechny teda byly teplý, takže měly minimálně 24°. Byli jsme tam až do večera, takhle později se to tam postupně vylidňovalo, tak pak byli volný tobogány. Bylo jich tam docela hodně a byly skvělý. Některý šíleně rychlý a jeden tam byl černý se světýlkama.



PONDĚLÍ
Dopoledne jsme se jeli podívat na Liptovský hrádok. Údajně tam měla být v 11 šibačka, ale my jí nejspíš nestihli. Vrátili jsme se zpátky druhou trasou. Pak jsme se stavili u Liptovské Mary. Je to obrovská vodní nádrž. Měli jsme štěstí na krásný počasí, tak máme i hezký fotky.


Kousek odtamtud jsme se ještě koukli na travertin, kde jsem zase objevila zajímavé rostliny.. :D















Musím říct, že kdekoli jsme byli, tak byli všichni strašně milí, příjemní a ochotní. Nic pro ně nebyl problém a ještě obsluhovali s úsměvem. Dokonce v hospodě pod Liptovským hrádkem, kde jsme se stavili po výletu na kafe a kousek borůvkového koláče, jsme si chvíli povídali s paní, která nás obsluhovala. Děkovali jsme a říkali, právě jak jsou Slováci milí.  "No tak by to přeci mělo být. Proto se takoví snažíme tak chovat.." Takhle na to zněla její odpověď.
Nicméně Slovensko bylo skvělý. Jsem ráda, že jsem nakonec jela.
Mějte se krásně! 💕

Žádné komentáře:

Okomentovat